Financiering

De financiering van een bedrijfsovername is een van de belangrijkste aspecten tijdens een overnametraject. Met welke banken ga ik praten? Of is misschien een investeringsmaatschappij geschikter? Welke financieringsvormen zijn er en welke is voor mij het meest geschikt? Hoeveel geld kan ik lenen en hoeveel kan ik op een andere wijze financieren? Welke eisen stellen banken? Hoeveel kan ik aflossen en hoeveel rente moet ik betalen? In hoeverre moet ik zelf borg staan?
Veel bedrijfsovernametrajecten mislukken omdat de financiering niet rond komt. Ook komen veel bedrijven in de eerste jaren na de overname, ondanks een goede winstgevendheid, in de problemen omdat de nieuwe aandeelhouder zijn aflossingen niet kan voldoen. Dan is er nog het probleem dat het bedrijf niet kan investeren, omdat hiermee geen rekening is gehouden bij de overname.
Kortom: het financieren van een bedrijfsovername vraagt een gedegen voorbereiding en expertise.

Mogelijkheden
Er zijn vele financieringsmogelijkheden. Het is gebruikelijk dat de (toekomstige) ondernemer bereid is zelf ook enig risico te lopen of zelf geld in de onderneming te steken. De meest voorkomende financieringsvormen zijn:

  • Banken, al dan niet met behulp van borgstellingskredieten of groeifaciliteiten;
  • (Achtergestelde) lening van de verkoper. (Dit is een sterk argument voor de gesprekken met de banken.);
  • Informal investors, die ook management inbrengen;
  • Participatiemaatschappijen;
  • Krediet bij leveranciers;
  • (Achtergestelde) lening bij familie en/of vrienden.

Vaak zal een financieringsconstructie bestaan uit een mix van voornoemde mogelijkheden.
do business development is ervaren op het gebied van bedrijfsfinancieringen en beschikt over een goed netwerk van investeerders en (interim)managers.